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Abstract: 

If non-friable materials such as asbestos transite pipe and asbestos floor tiles become friable in the 
process of removal, they are subject to the NESHAP requirements. 

Document also answers questions pertaining to definitions, CERCLA, hazardous waste, licensing, and 
AHERA. 

Letter: 

Honorable Bill Gradison 
Member, United States House of Representatives 
8010 Federal Office Building 
550 Main Street 
Cincinnati, OH 45202 

Dear Mr. Gradison: 

This is in response to your letter of January 12, 1988 on behalf of Mr. Eugene B. Rose, Vice President 
of the Cleveland Wrecking Company in Cincinnati, Ohio. Mr. Rose has questions regarding the handling 
of asbestos under certain Environmental Protection Agency (EPA) and Department of Transportation 
(DOT) regulations. DOT is providing a separate response. Following are responses to his questions: 

1. How does EPA define "friable asbestos" and "asbestos"? Does EPA have regulations that govern 
the handling of non-friable asbestos? Must non-friable asbestos be dumped in an asbestos-approved 
landfill? 

EPA's asbestos National Emission Standards for Hazardous Air Pollutants (NESHAPS) regulations 
govern the handling and disposal of friable asbestos. The rules do not cover non-friable asbestos. It 



should be pointed out, however, that if non-friable materials such as asbestos transite pipe, asbestos 
floor tiles or other examples cited in Mr. Rose's letter become friable in the process of removal, these 
materials are also subject to the rules. The definitions of friable asbestos and asbestos appear on page 
41847 of the October 30, 1987 final rules for the Asbestos Hazard Emergency Response Act (AHERA) 
of 1986 (enclosed). In addition, all solid waste, including both friable and non-friable asbestos, is 
regulated by EPA under the non-hazardous wastes regulations contained in 40 CFR Part 257 
(enclosed). 

A response to Question 2 is being provided by DOT. 

3. What does a release of "one or more pounds of friable asbestos" mean under the Comprehensive 
Environmental Response, Compensation and Liability Act (CERCLA)? Is a "level of concentration of 
(friable) asbestos" considered in this criteria? 

This regulation applies to friable asbestos, not to non-friable asbestos. Level of concentration can be 
factored into the total weight. However, in Mr. Rose's example of removed materials, he did not 
calculate the friable asbestos that would be in all of the categories such as the water, transite siding, 
and disposable clothing. It is quite possible that the total friable asbestos would exceed one pound 
when the friable asbestos from those items is calculated and consequently would have to be regulated 
under the reportable quantities provisions of CERCLA. When there is doubt about whether or not 
material meets the reportable quantity threshold, the owner or operator should take prudent measures 
to avoid liabilities under CERCLA. 

4. Does EPA have a list of states that consider asbestos or friable asbestos "hazardous waste"? Is 
there a list of states requiring licensing of contractors? 

There is no list of states that consider asbestos or friable asbestos "hazardous waste." We know that 
California and New Mexico have listed asbestos as a hazardous waste. For other states, you can 
contact the State Solid and Hazardous Waste Agency in each state. This list of Agencies is enclosed 
for your reference. 

Regarding the licensing of asbestos contractors, EPA has approved the programs in Kansas and New 
Jersey as specified in the AHERA rules. There is a list of EPA-approved State Accreditation Programs 
and Training courses in the AHERA rules on page 41900. The National Conference of State 
Legislatures is preparing a report on all state contractor certification programs. For more information on 
this report, Mr. Rose may contact Mr. Doug Sacarto, National Conference of State Legislatures, 1050 
17th St., Suite 2100, Denver, CO 80265, telephone: (303) 623-7800. 

5. Does EPA have a definition of what a "school" is with regard to AHERA? Are there other laws that 
govern asbestos removal from non-school buildings? Would AHERA apply to the removal of asbestos 
from an office building containing an art school? 

AHERA does contain a definition of "school" on page 41847 of the AHERA rules. All asbestos removal 
(regardless of whether it is in a school or any other building) must be in compliance with CERCLA, 
NESHAPS, and the Occupational Safety and Health Administration (OSHA) asbestos worker standards. 
EPA is not able to determine if AHERA applies to the removal of asbestos from an office building with 
an art school based on the limited information in Mr. Rose's letter. I suggest he contact the Regional 
Asbestos Coordinator, Mr. Tony Restaino, at EPA Region V in Chicago, IL at (312) 886-6879. 

6. If a contractor is not engaged in the removal of friable or non-friable asbestos from school buildings 
would the contractor in his removal operations fall under AHERA requirements? 

No, if the contractor is removing materials other than 
asbestos, AHERA does not apply. However, if the building contains asbestos (friable or non-friable) it 
must remain intact and undisturbed. 



7. Who may Mr. Rose contact regarding further questions on asbestos? 

EPA has established regional contacts across the country to provide assistance on asbestos matters. 
For future questions, we encourage Mr. Rose to contact the following people: 

For AHERA rules, he may contact Mr. Tony Restaino mentioned earlier. The regional asbestos 
coordinators for the country are listed on page 41902 in the AHERA rules. 

For the asbestos NESHAPS rules, he may contact Mr. Bruce Varner, the Region V NESHAPS 
coordinator at (312) 886-6793. 

For more information on OSHA standards, he may contact Ms. Cynthia Weaver, OSHA Region V, 230 
S. Dearborn St., Chicago, IL 60604, telephone: (312) 353-2220. In addition, OSHA has a Cleveland 
office, telephone: (216) 522-3818. 

Sincerely yours, 

John A. Moore 
Assistant Administrator 
for Pesticides 
and Toxic Substances 

Enclosures 

cc: Mr. Jackson, DOT 
Mr. Tucker, Ohio EPA 
Mr. Restaino 
Mr. Varner 
Mr. Sacarto 

Region V 
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